Keto diéta recepty na 6 jednoduchých a chutných jedál
Držíte práve keto diétu a dochádzajú vám nápady čo uvariť na obed? Dbať pri výbere jedál na to, aby obsahovali minimum sacharidov alebo dokonca žiadne nie je ľahkou úlohou.
Preto sme pre vás pripravili tipy na recepty do keto diéty.
Čo je to keto diéta a ďalšie infomácie nájdete v tomto článku. Ak vás zaujíma čo môžete alebo nemožete jesť počas tejto diéty prejdite na náš zoznam povolených potravín.
Obsah
Keto diéta recepty
Nasledujúce recepty slúžia najmä ako inšpirácia, nemusíte sa striktne držať receptu. Ak už vymeníte nejakú surovinu za inú, tak dajte pozor na to, aby obsahovala minimum sacharidov.
Cesnakové krevety s avokádom
Suroviny:
- 250 g ošúpaných a očistených kreviet
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 avokádo narezané na plátky
Postup:
- Rozohrejte olivový olej na panvici pri strednom ohni.
- Pridajte cesnak a opražte ho asi 1 minútu, kým nezasiahne príjemná vôňa.
- Pridajte krevety a opečte ich z oboch strán, kým sa nezmenia na ružové a krehké.
- Osolte a okoreňte čiernym korením podľa chuti.
- Servírujte krevety s plátkami avokáda.
Avokádový šalát s pečeným kuracím mäsom
Suroviny:
- 2 kuracie prsia
- 2 avokáda nakrájané na kocky
- 1 uhorka nakrájaná na plátky
- 1 rajčinu (max 100 g čo je cca 4-5 g sacharidov)
- Čerstvá nasekaná petržlenová vňať
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Šťava z 1 citróna
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Kuracie prsia osolte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.
- Pečte v rúre približne 20-25 minút, kým nie sú úplne prepečené a vnútro nie je ružové.
- Nechajte kuracie prsia, aby trochu vychladli a potom ich nakrájajte na plátky.
- V miske zmiešajte avokádo, uhorku, rajčinu a nasekanú petržlenovú vňať.
- Pokvapkajte zmes citrónovou šťavou a olivovým olejom.
- Ochutite soľou a čiernym korením.
- Na tanier servírujte avokádový šalát s plátkami pečeného kuracieho mäsa.
Pečený losos so špenátom
Suroviny:
- 2 filety z lososa
- 2 polievkové lyžice masla
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 hrste čerstvého špenátu
Postup:
- Rozohrejte rúru na 200 °C.
- Na panvici rozpustite maslo pri strednom ohni.
- Lososové filety osolte a okoreňte z oboch strán.
- Položte filety do rozpusteného masla na panvici a opečte ich 2-3 minúty z každej strany.
- Potom premiestnite panvicu s lososom do vyhriatej rúry a pečte 10-12 minút, kým losos nezmäkne a vnútro nebude ružové.
- Po vysunutí z rúry nechajte filety pár minút odpočívať.
- Na druhej panvici rozohrejte trochu masla a opečte špenát, kým sa zmení na zelenú kašu.
- Podávajte opečený losos na vrchu maslového špenátu.
Omeleta so špenátom a syrom Feta
Suroviny:
- 4 vajíčka
- 2 polievkové lyžice smotany
- 1 hrst nakrájaného čerstvého špenátu
- 50 g nakrájaného syra Feta
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja
Postup:
- V miske rozmiešajte vajíčka so smotanou. Pridajte soľ a korenie podľa potreby.
- Na panvici zohrejte olivový olej pri strednom ohni.
- Pridajte špenát a opražte ho, kým zmäkne.
- Nalejte rozmiešané vajíčka na panvicu a nechajte opražiť.
- Posypte povrch omelety nasekaným syrom Feta.
- Nechajte omeletu zohrievať, kým syr nezmäkne.
- Môžete ju servírovať s proteínovým chlebom alebo aj bez.
Kari kuracie mäso s cuketovým pyré
Suroviny:
- 2 kuracie prsia nakrájané na kocky
- 2 lyžice kari korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 väčšie cukety nakrájané na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
Postup:
- V miske zmiešajte kocky kuracieho mäsa, kari korenie, olivový olej, soľ a čierne korenie. Nechajte marinovať aspoň 30 minút.
- Na grile alebo na panvici opečte marinované kuracie kúsky, kým nie sú úplne prepečené.
- Na panvici rozohrejte maslo pri strednom ohni.
- Pridajte nakrájané cukety a cesnak. Opražte ich, kým nezmäknú.
- Rozmixujte pomocou mixéru cuketu na hladké pyré.
- Pridajte soľ a čierne korenie podľa potreby.
- Kuracie prsia podávajte s cuketovým pyré.
Krémová brokolicová polievka
Suroviny:
- 2 šálky nakrájanej brokolice
- 1 cibuľa nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálky smotany
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici rozohrejte olej a opražte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a dozlatista.
- Pridajte brokolicu a opražte ju ďalších pár minút.
- Pridajte zeleninový vývar a nechajte zmes variť, kým brokolica nezmäkne.
- Použite mixér na rozdrvenie zmesi na hladký krém.
- Vráťte krémovú zmes na sporák a pridajte smotanu. Dôkladne premiešajte.
- Ochutnite soľou a čiernym korením.